Ervaringen

van deelnemers aan retraites en het persoonlijke jaarprogramma.

‘Stressvrij samen zijn als gezin begint bij rust in jezelf.’ 

Marieke Herder – Gezinsretraite 2023

Nieuwe gezinsdynamiek
Hoe integreer ik mijn persoonlijke groei binnen mijn gezin?’ Met die vraag liepen mijn man Sjoerd en ik een tijdje rond nadat we individueel een traject bij MooiHeel hadden gevolgd. We wilden onze kinderen betrekken in een nieuwe gezinsdynamiek, maar hoe maak je de vertaalslag van volwassene naar kind? We besloten daarom deel te nemen aan de MooiHeel gezinsretraite met onze drie jonge kinderen. 

Groeien op elke niveau
Aan de gezinsretraite deden zowel alleenstaande ouders als koppels mee met in totaal tien kinderen. Het was mooi om te zien hoe alle kinderen, in de leeftijd van 3 tot 12 jaar, de hele week samen optrokken zonder ook maar één ruzie. Door de ontspannen en veilige omgeving gingen ook onze jongste 2 kinderen, na een korte periode van wennen, makkelijk mee in activiteiten die ze zonder ons deden. Onze oudste vond het vanaf de eerste dag allemaal al geweldig. Ook in de gezamenlijke activiteiten kon elk kind op zijn eigen niveau meekomen en zelf invulling geven. Het verraste mij hoe goed de kinderen begrepen wat de bedoeling was en hoe goed ze in staat waren om hun eigen invulling daaraan te geven. Als ouders onder elkaar was er veel begrip en saamhorigheid, omdat we verbonden waren met elkaar door thema’s die ons allemaal bezighouden. We groeiden samen, met een lach en een traan. 

Reminder aan de muur
Ik merk op verschillende manieren dat de retraite een positieve uitwerking heeft op ons gezin. Concreet zijn dat bijvoorbeeld de ‘gezinsregels’ die de kinderen zelf hebben opgesteld, ook voor ons als ouders. Dat zijn dingen als ‘naar elkaar luisteren’ en ‘lieve woorden tegen elkaar zeggen’. Dingen die mijn partner en ik natuurlijk ook graag zien, maar omdat de kinderen er zelf over nagedacht hebben werkt het effectiever. Dan zeggen we tegen elkaar: ‘wat vonden we ook alweer belangrijk? Oooh ja!’ Die gezinsregels hangen nu mooi versierd bij ons aan de muur tussen de knutsels en tekeningen. 

Rust begint bij jezelf 
Ook onze eigen ontwikkeling heeft veel impact op onze kinderen. Sjoerd en ik zijn weer in contact met ons eigen gevoel en in verbinding met elkaar. Daardoor is het voor ons als ouders en partners veel makkelijker om vanuit een kalme houding te sturen en grenzen aan te geven. De kinderen voelen vanzelf al aan: dit is hoe we het gaan doen. Soms zijn dat duidelijke instructies, soms juist een open uitnodiging. Recent was er een zaterdag waarop we allemaal thuis waren. Ik wilde die dag graag met het gezin doorbrengen, maar er moesten ook wat dingen in de tuin gebeuren. Sjoerd en ik gingen samen in de tuin werken en de jongste twee kwamen ons gezellig helpen met kleine klusjes. De oudste ging buiten spelen met een vriendje, maar kwam regelmatig even in de tuin hangen. Toen ervaarde ik echt de kracht van het het opvoed ‘cliché’: geef het voorbeeld dat je zelf graag zou zien. Zonder stress als gezin samen zijn begint bij rust vinden in jezelf. Deze gezinsretraite heeft ons op het goede spoor gezet.

Klaas-aart Kok deelnemer MooiHeel retraite en jaarprogramma

‘Ik liet angst los en heb mijn dromen waargemaakt.’

Klaas-Aart Kok – Jaarprogramma Bewust Leiderschap 2020

Vertrouwen in het leven 
Het jaarprogramma van MooiHeel heeft me geholpen om mijn leven te veranderen. Ik wilde bevrijd zijn van de angst om mezelf te laten zien en mijn hart kunnen volgen en daarin heb ik mooie stappen gemaakt. Ook heeft het programma me geholpen om meer vertrouwen in mijn omgeving te krijgen. Dit vertrouwen was door onder andere een giftige relatie flink aangetast. 

Doelen bereikt 
Een groot deel van mijn doelen is nu, jaren later, bereikt. Zo ben ik verhuisd van Nijmegen naar Utrecht, heb ik inmiddels een mooie stabiele liefdesrelatie en volg ik meer mijn hart in alles wat ik doe. Daarom ben ik nu ook aan het werk als zzp’er en heb ik de opleiding tot non-dualistisch coach afgerond. 

Bevrijdende luchtigheid 
Het is geweldig om met Johan te werken. Al snel voelde hij bijna als familie. Vanwege zijn warme persoonlijkheid en humor, maar ook omdat hij zelf niet bang is om zijn emoties te laten zien en zich kwetsbaar op te stellen. Hij heeft een goede intuïtie en zijn energie en positiviteit werken aanstekelijk. Het programma bevatte een goede balans van het aanraken van moeilijke onderwerpen en daarnaast een heerlijke bevrijdende luchtigheid. Het was een mooie emotionele rollercoaster.

portret Marc Lelieveld MooiHeel retraite ervaring

‘Ik geloof niet in ‘jezelf verbeteren’, maar in herinneren wie je echt bent.’

Marc Lelieveld – Jaarprogramma Bewust Leiderschap (2021)

Herinneren wie je bent 
Investeren in jezelf is een keuze: je kan op de bank blijven zitten en het leven over je heen laten komen, of in beweging komen en je levenservaring aangrijpen om meer over jezelf te leren. Ik geloof niet in ‘jezelf verbeteren’, eerder in jezelf helpen ‘herinneren’ wie je echt bent. Dat kan soms vertroebeld worden door trauma’s of nare ervaringen die je met je meedraagt in het leven. 

Als ik positief en vol vertrouwen in het leven wil staan, en in verbinding wil blijven met mezelf, is het onvermijdelijk dat ik af en toe de confrontatie aanga met mijn eigen patronen en gedrag. Niet omdat ik mezelf wil verbeteren, maar om te verbeteren hoe ik me voel en hoe ik mijn leven vormgeef. 

Lagen afpellen 
Ik ben met Johan het jaarprogramma gaan doen omdat ik echt de tijd wilde nemen om wat lagen bij mezelf af te pellen. Ik had geen concrete verwachting over het proces, maar wel de behoefte om dichter bij mezelf te komen. Dat is zeker gelukt. De retraite Bewust Leiderschap was een onderdeel van het jaarprogramma. Wat ik daar bijzonder aan vond is dat ik in korte tijd veel processen doorliep, metaal, fysiek en emotioneel. Hoe dat werkt is heel persoonlijk, dus dat moet je zelf gaan ervaren, maar ik kan wel zeggen dat de intensiteit van het programma en de verbondenheid onderling mijn persoonlijke proces erg versterkt hebben. 

Oprecht en waardevol 
Het was soms zoeken hoe we het jaarprogramma invulden. Johan is een persoon die graag concreet aan de slag gaat met opdrachten en ik ben meer van ‘go with the flow’, ik hoef niet alles uitgestippeld te hebben. Daarin hebben we elkaar uitgedaagd. Ik bewonder in hem dat hij ondanks zijn eigen voorkeuren flexibel is en meebeweegt met mijn behoeften. Ik volg online best wat therapeuten en coaches die heel stellig kunnen zijn en alle antwoorden pretenderen te hebben. Daardoor is er weinig ruimte voor je eigen interpretatie. Johan is niet zo. Hij durft zich kwetsbaar op te stellen en zegt het ook gewoon als hij iets niet weet. Daarmee zoekt hij juist de verbinding en dat maakte de samenwerking wat mij betreft heel oprecht en waardevol. 

‘De kracht van MooiHeel: je wordt uitgedaagd én tegelijk volledig in je waarde gelaten.’

Sjoerd de Jong – Retraite Bewust Leiderschap en Gezinsretraite 2023

De juiste plek
Je zou kunnen zeggen dat mijn keuze voor MooiHeel willekeurig was. Ik zocht op internet en bij Johan kon ik als eerste terecht. Toch was het uiteindelijk Johans investering in mij die me deed inzien dat ik op de goede plek zat. Hij nam de tijd om met mij in gesprek te gaan over wat me bezig hield en waar ik behoefte aan had. De energie die hij in mij stopte raakte me. Ik heb ondertussen ook mijn vrouw en broer meegenomen.

Uitgedaagd en geaccepteerd
Recent heb ik een gezinsretraite bijgewoond. Dit was een geweldige ervaring voor ons hele gezin en ook voor de relatie tussen mij en mijn vrouw. Het is bijzonder om de dingen die ik zelf eerder ervaren en doorleeft heb, te kunnen delen met de mensen van wie ik het meest houd. Tijdens de retraite kwamen er wel eens methodieken naar voren waar ik persoonlijk niet veel mee heb. Als Johan praat over chakra’s dan krijg ik een beetje jeuk. Dat werd volledig geaccepteerd en daardoor kon ik op mijn eigen manier invulling geven aan het programma. Dat is de kracht van MooiHeel wat mij betreft: je wordt uitgedaagd nieuwe wegen te bewandelen en tegelijk volledig in je waarde gelaten.

Scherp zonder ego
Ik heb uiteindelijk een aantal meningen bijgesteld. Ik was bijvoorbeeld heel sceptisch over familieopstellingen en het effect ervan. Willekeurige personen representeren iemand die jij ‘opstelt’ en spreken namens die persoon. ‘Dat kan niet betrouwbaar zijn’, dacht ik. Puur door het zelf te ervaren geloof ik nu wel dat het werkt. Ik kan niet uitleggen waarom, want je moet het meemaken, maar de zuiverheid van Johan en zijn lef om op het juiste moment te sturen zijn daarbij cruciaal geweest. Hij is volledig aanwezig én totaal op de achtergrond. Met een speels plezier, scherpe inzichten en zonder ego beweegt hij zich door de groep. Deze retraite was een investering, maar is voor mij het tienvoudige waard. Ik voel ik me weer mezelf, zoals ik écht ben, en verbonden met de mensen om me heen.

Meer reviews van deelnemers

Retraite Bewust Leiderschap

5/5

“Ik vind het prettig om met enige regelmaat mezelf ‘tegen het licht’ te houden en dat is deze week zeker gelukt! Ik heb afscheid kunnen nemen van diverse oude patronen in mijzelf en het was een geweldige ervaring om tijdens de blote voetenwandeling na een ‘pittige’ heenweg, op de terugweg al dansend flow te ervaren, terwijl ik toch echt niet over een zachte ondergrond liep.

Deze week heeft me weer dichter bij mezelf gebracht en ik ging een stuk ‘lichter’ naar huis. Ook de week erna voel ik me lekker rustig en goed gegrond.

Deze week is een aanrader als je uit de dagelijkse ‘tredmolen’ wilt en bewust met jezelf aan de slag wil met jouw eigen leiderschap. De fijne begeleiding en locatie zorgen ervoor dat je volledig bij (jezelf) kunt komen.”

Hetty

Retraite Bewust Leiderschap

5/5

“Voor iemand die graag controle heeft over wat er gebeurt was het werken deze week zonder agenda al een uitdaging. Go with the flow is iets waar ik nog wel wat aandacht aan mag geven.

De actieve werkvormen, gecombineerd met rust door middel van meditatie en yoga hebben mij dichter bij mezelf gebracht dan dat ik in jaren ben geweest.

Op een mooie locatie in de natuur te werken aan de vraag “wat drijft mij”, in mijn werk, mijn relaties en wat voel ik erbij. Vooral dat laatste is wel een lastige omdat ik van nature eerder alles wil beredeneren. Het heeft mij heel veel gebracht. Innerlijke rust, beter zorgen voor mezelf en ik durf nu ook luidop te zeggen dat ik een mooi mens ben.”

Margreet

Retraite Bewust Leiderschap

5/5

“Met veel voldoening kijk ik terug op mijn retraite bewust leiderschap. Het was heerlijk om 4 dagen samen met anderen tijd te nemen voor persoonlijke ontwikkeling. Johan weet een fijne en veilige omgeving te creëren en geeft ruimte voor iedereen.  

Dit maakte het voor mij mogelijk om bewust stil te staan bij mijzelf en nieuwe verbanden te leggen tussen o.a. gevoel, emoties, intuïtie, gedachten, verstand, kennis, zintuigelijke waarnemingen, lichamelijke sensaties, verlangens en meer. Het gaf me een enorme kracht en geluksgevoel om het lef te hebben om alle sensaties op me af te laten komen, te beleven en daarna weer los te mogen laten.”

Ronald de Jong

Retraite Bewust Leiderschap

5/5

“De retraite kwam op precies het juiste moment. Ik bevond mij op een kruispunt in mijn carrière wat verder ging dan de vraag over wat ik wil gaan doen, maar eerder over wie ben ik en wat heb ik te bieden. In een rustgevende, relaxte en mooie natuurlijke omgeving heb ik dit 5 dagen mogen onderzoeken.

De aanpak van Johan  voelde meteen goed. Open en oprecht, professioneel, betrokken en bevlogen, in een natuurlijk samenspel met alle ruimte voor de deelnemers. Het team heeft mij begeleid in het herstellen van de verbinding in mijzelf, tussen mijn hoofd en mijn hart, tussen de ratio en de emotie.

Mocht je er zelf over denken om mee te doen, maar twijfel je? Gun het jezelf, je bent het waard.”

Jules

Ouder-kind retraite

5/5

“Een ouder-kind retraite doen, dat leek mij fantastisch. Nou het heeft die vrij hoge verwachting van mij nog sterk overtroffen! Veel ruimte voor verbinding als gezin, maar ook genoeg voor persoonlijke ontwikkeling d.m.v. opstellingen en ademwerk. Johan kan dit goed begeleiden en voelt feilloos aan waar steun of hulp nodig is. Het mooiste vind ik dat alle mensen deze week zo liefdevol met elkaar omgaan, een voorbeeld voor de rest van de maatschappij.
Rixt heeft het kinderprogramma op vrolijke en liefdevolle wijze gedaan. Ze heeft veel inzicht hoe gedrag bij kinderen ontstaat en hoe je het kunt veranderen door zelf een andere houding aan te nemen. Deze retraite is een aanrader voor elk gezin met kinderen tussen de 4 en 12 jaar!”

Joline

“Het was een leuke week, we hebben mandala’s gemaakt met natuurlijke materialen en dat was superleuk. En ik heb een hele lieve vriendin erbij gekregen.”

Melissa (6 jaar)

Ouder-kind retraite

5/5

Dit was een zeer bijzondere reis. Alle ervaringen die wij hebben opgedaan, zullen ons in onze verdere levens, zondermeer verder brengen. Hele fijne kennismaking met de spiritualiteit, met jezelf en met bijzondere emoties. Zoveel kunnen groeien als individu, maar wellicht nog veel meer als gezin. Johan is een fantastische en toegankelijke man. Liefdevol, kalm, voelend en begripvol. Hij heeft heel veel ervaring en kennis en dat kan je zeker merken. Alles gaat ook automatisch en je hebt geen enkel moment het idee, dat er ook maar iets uit een boekje komt. Het is er gewoon en het klopt. Rixt is de ideale partner van Johan. Ze ontneemt de ouders alle zorgen en de kinderen lopen met haar weg. Haar humor is aanstekelijk en haar liefde en geduld voor de kinderen is bijzonder. De activiteiten met ouders en kinderen zijn goud waard. Naast de fantastische programma, waren alle praktische zaken uitstekend geregeld. Eten was bijzonder lekker, accommodatie was helemaal top en de locatie was perfect. Dank jullie wel en wij zien elkaar snel! Wij houden van jullie

Jacek, Kasia en Laura

Jezelf weer ‘heel’ voelen en ontdekken dat alles wat je nodig hebt al in jou zit, dat gunnen wij jou!

Wij willen graag dat jij je op je plek voelt, bij ons of ergens anders. Tijdens een telefonisch gesprek kun je vrijblijvend je vragen stellen om tot een goed besluit te komen.

Scroll naar boven