Relatietherapie en onderhoud

Meer verbinding door
van elkaar te leren

Lopen jullie vast in de relatie?

Voorkomen is beter dan genezen, maar dat lukt helaas niet altijd. Soms ben je elkaar al zover kwijt geraakt of hebben jullie elkaar al zoveel pijn gedaan dat het CRISIS is.

Als je voelt dat het niet meer is zoals je graag wilt tussen jullie en je komt er samen niet uit, start dan tijdig met relatie onderhoud. Voor veel stellen is relatie onderhoud sowieso aan te bevelen om te zorgen dat je meer diepgang in je relatie krijgt.

Ook een fikse crisis hoeft niet altijd het einde van de relatie te betekenen.

5/5

“We zaten er echt helemaal doorheen en wilden onze relatie na ruim 20 jaar beëindigen. Johan heeft ons laten zien en vooral voelen welke persoonlijke issues we mee namen uit onze opvoeding en jeugd. En hoe deze onze relatie negatief beïnvloeden. We hebben nu veel meer begrip voor elkaar en laten ons niet meer raken door ‘oude pijn en trauma’s. We zijn nu drie jaar verder en nog steeds bij elkaar”. 

Relatie onderhoud of al in crisis?

Relatie onderhoud als:

  • communicatieproblemen eindigen in discussies, verwijten, ruzie, boosheid, terugtrekken, zwijgen en/of weglopen uit het gesprek;
  • jullie houden nog van elkaar maar er ontstaat steeds grote afstand tussen jullie.
  • je wilt dat de liefde weer stroomt en jullie samen een sterk team zijn.

Crisis als:

  • er iets is gebeurd waardoor het vertrouwen in je partner is beschadigd, bijvoorbeeld wanneer iemand vreemd is gegaan;
  • je voelt je machteloos omdat je niet meer weet wat te doen om samen uit het dal te klimmen;
  • jullie constant ruzie hebben en het niet meer zien zitten of de situatie onhoudbaar is geworden.

Ook een fikse crisis hoeft niet het einde van de relatie te betekenen!

Of het nu gaat om relatie onderhoud of een crisis, in beide situaties gaat onze begeleiding flink de diepte in.  

Hoe werkt onze relatietherapie?

  • We starten met een telefonische intake met beide partners apart.
  • We gaan 48 uur of langer de diepte in, waarin alle emoties ruimte krijgen en alles wat er speelt en pijn doet wordt geuit.
  • Waarbij de essentie is  “last/trauma uit je verleden integreren”
  • En vanuit die kwetsbaarheid elkaar opnieuw leren zien en waarderen.

Over MooiHeel

MooiHeel verzorgt retraites, relatietherapie  en1 op 1 coachingstrajecten waarbij je leert je leven weer richting en zin te geven. MooiHeel is mede opgericht door Johan Blom. Johan: “Soms zijn er periodes in je leven waarin je met vragen of uitdagingen zit waar je zelf niet uitkomt. Op zo’n moment kun je een gids gebruiken om je verder te helpen. Het mooie is: je hebt alles al in je! Je bent je er alleen niet altijd bewust van. Hoe mooi is het leven als je alles wat je nodig hebt al bezit?” 

Last en trauma uit je verleden integreren

Veel relaties – weet ik uit ervaring – lopen stuk op de rugzak die beide partners meebrengen. En zeg nou niet dat jij geen rugzak hebt want die heeft (bijna) iedereen.

Vaak zijn het patronen uit je verleden die nu opspelen in jullie relatie. Als je die niet integreert in je leven dan kun je er donder op zeggen dat je in een volgende relatie dezelfde of vergelijkbare problemen tegen gaat komen.

De kunst is eerst de persoonlijke individuele patronen te gaan herkennen en verwerken en parallel daaraan de relatie te verstevigen of herstellen.

Als één van de partners in zijn opvoeding niet echt gewaardeerd is door zijn ouders maar altijd bekritiseerd is, dan is de kans groot dat deze beschadiging terugkomt in de relatie. Diegene zal zich sneller bekritiseerd voelen of extra hard zijn best doen om te voldoen aan de normen van de andere partner. Het kan ook uitmonden in overdreven zoeken naar erkenning bij de ander. In de relatie zal het verleden een extra lading geven rond het thema waardering en erkenning. Kleine voorvallen worden groter opgeblazen omdat het verleden parten speelt.

Dit is slechts één van de vele voorbeelden die spelen in relaties.
Als je niet gaat werken met het integreren van je verleden is de relatietherapie zo goed als zinloos. Je valt dan na verloop van tijd weer in dezelfde belemmerende patronen.

5/5

De aanpak van Johan  voelde meteen goed. Open en oprecht, professioneel, betrokken en bevlogen, in een natuurlijk samenspel met alle ruimte voor beide partners. Dit weekend heeft ons begeleid in het herstellen van de verbinding met jezelf, tussen hoofd en hart, tussen de ratio en de emotie. We hebben veel dieper begrip voor elkaars verleden en patronen gekregen. Hierdoor is onze relatie veel sterker geworden.

Wie eenmaal kennis heeft gemaakt met zijn innerlijke kracht vergeet dat nooit meer.

Scroll naar boven