In mijn vorige artikel schreef ik over de situatie die ik aantrof in mijn gezin van herkomst, het verbroken contact met mijn vader, wat dat met me heeft gedaan en hoe ik er mee om ben gegaan.
Als je opgroeit zonder echte of volledige binding met één van je ouders dan werkt dat in de meeste gevallen diep door in de rest van je leven. In dit artikel neem ik je mee in mijn ervaringen met deze onvolledige binding en hechting.
Waar ik in dit artikel schrijf over vader kun je overigens ook net zo goed moeder lezen.
De sporen die het na laat
Uit de verschillende psychologische stromingen en onderzoeken komt duidelijk naar voren dat ieder mens anders reageert op traumatische ervaringen. Je kunt het opgroeien zonder contact met je vader zondermeer scharen onder de noemer ‘traumatische ervaring’. Wat voor iedereen hetzelfde is, is dat zo’n situatie sporen achter laat. Veel van deze sporen verdwijnen in je onderbewuste. Je ontwikkelt als het ware overlevingspatronen om verder te kunnen leven.
De kunst is om de symptomen van deze overlevingspatronen bij jezelf te gaan herkennen. Ik deel mijn symptomen zodat het jou kan helpen om ze bij jezelf te gaan ontdekken.
Want het goede nieuws is dat je weer helemaal jezelf kunt worden. Jezelf, het pure en mooie mens met alle unieke kwaliteiten die je hebt meegekregen bij je geboorte, want in de kern zijn alle mensen MooiHeel.
De symptomen en ervaringen die ik in mijn vorige artikel heb toegelicht waren:
- Je moet het zelf doen
- Bij jezelf naar binnen reizen om anders te leren kijken
Nu volgen een aantal andere symptomen die ik bij mezelf ontdekte.
Hard werken om de pijn niet te hoeven voelen. Dit is een uitstekend medicijn om alles te verdringen wat je nog niet aan wilt gaan. Maar vroeger of later komt er een moment dat je er niet meer omheen wilt of als je te lang wacht, niet meer omheen kunt.
Overlevingsmechanismen zijn zo sluw dat ze je hele leven kunnen beheersen, ze zijn zelfs zo sturend dat ze onbewust je beroepskeuzes beïnvloeden. In mijn coachpraktijk heb ik hier diverse voorbeelden van gezien. Dat hoeft overigens helemaal niet erg te zijn als je je er maar bewust van wordt dat dit mechanisme speelt.
Zelf ben ik mijn carrière gestart bij Defensie, als beroepsmilitair. In de praktijk betekende dit dat je geregeld op oefening ging en daardoor vaak van huis was. In de stoere mannen machocultuur die het leger – toen in ieder geval – was werd er veel gedronken, vonden we afleiding door spannende dingen te doen en extremen op te zoeken. Allemaal activiteiten om niet stil te hoeven staan bij de pijn en het gemis in mijn leven.
Gelukkig was ik het luisteren naar mijn hart niet verleerd. Na bijna 10 jaar beroepsmilitair ben ik de stemmetjes in mij gaan volgen door weer te gaan studeren en een baan in het bedrijfsleven te gaan nemen. Het onbewuste patroon van ‘hard werken om de pijn niet te hoeven voelen’ had ik nog niet ontdekt, dat kwam pas zo’n 10 – 15 jaar later.
In de jaren daarna werkte ik mezelf steeds verder omhoog op de ladder van succes. Hard werken heeft namelijk ook zeker een pareltje in zich. Als je ergens voor gaat en bereid bent hard te werken dan kun je ook (bijna) alles bereiken. Na 13 mooie jaren in loondienst bij een fantastische werkgever ben ik op mijn 40e zelfstandig ondernemer geworden. Een betere keuze om vooral hard te blijven werken kun je haast niet bedenken.
De bewustwording startte voor mij toen ik een aantal impactvolle ontwikkelprogramma’s ben gaan volgen waarbij ik naar binnen ging reizen. Ik ging op ontdekkingsreis naar wat er zich in mijn psyche en binnenste (ziel) afspeelde. Langzaam maar zeker begon ik bepaalde overlevingspatronen die ik in mijn leven had ontwikkeld te herkennen en belangrijker nog te erkennen.
Het keerpunt was voor mij een periode waarin het aantal opdrachten sterk terug liep. Ruim 11 jaar had ik als ondernemer telkens bomvol gezeten met opdrachten. Tijd om na te denken over wat me nu echt bezig hield was er niet. Tot dat punt.
Achteraf ben ik zo dankbaar dat deze periode me werd aangereikt. Ik kwam langzaam maar zeker tot inzicht dat hard werken één van mijn overlevingsmechanismen was, al vanaf mijn jeugd. Met veel doorzettingsvermogen (dat had ik namelijk ook geleerd uit mijn jeugdtrauma) wist ik moeilijke keuzes te maken en heb ik het roer om gegooid en ben helemaal vanuit mijn hart gaan leven en werken.
Twee ander symptomen die ik bij mezelf herkende zal ik iets korter toelichten. Wil je daar meer over weten dan nodig ik je graag uit voor één van mijn events of ontmoetingen.
Mezelf bewijzen syndroom. Wanneer je diverse boodschappen krijgt dat er ‘niks van je terecht gaat komen’, is de kans levensgroot dat je een groot deel van je leven bezig bent met jezelf te bewijzen. Ik zal ‘ze’ (mijn vader) wel eens laten zien wat ik allemaal kan.
Zoals in elk overlevingsmechanisme zit ook hier weer een pareltje in. In mijn geval was dat de kracht om door te zetten en te bereiken wat je je hebt voorgenomen.
De kunst is om de rauwe kanten van dit ‘mezelf bewijzen syndroom’ af te halen. Mede door naar binnen te reizen heb ik mijn ware zelf weer teruggevonden. Ik heb ontdekt hoe waardevol ik ben en dat ik niet voortdurend de goedkeuring van anderen hoef te krijgen. Onbewust zat daar het verlangen onder om de goedkeuring van mijn vader alsnog te krijgen.
Iedereen kan weer in zichzelf ontdekken hoe waardevol je bent en dat alle mensen in de kern bijzonder zijn.
Geen hulp vragen, vooral niet van mannen. Je hebt je vader nodig om mannen-dingen te leren. Sommige dingen kan je moeder simpelweg niet overbrengen, daar heb je een vader voor nodig. Omdat de relatie met mijn vader verbroken was en ik de rol van man-des-huizes op me had genomen, heb ik niet geleerd om hulp te vragen. Niet aan vrouwen en zeker niet aan mannen.
Een groot risico van dit symptoom is dat je in een burn-out terecht komt of dat je lichaam het opgeeft, je wordt ernstig ziek bijvoorbeeld. Zo’n ‘wake-up call’ is mij gelukkig bespaard gebleven. Ik had de kracht om hulp te zoeken. Met diverse therapieën, coaching en impactvolle opleidingen ben ik gekomen waar ik nu sta en leef ik het leven wat ik wil.
Het blijft wel een aandachtspunt waar ik voortdurend aan moet blijven werken om op tijd hulp te vragen. Maar ik ben me ervan bewust en dan ben je al een heel eind.
Mannen zijn gevaarlijk. Het beeld wat ik rond mijn vader heb opgebouwd was er eentje van een ‘gevaarlijke man’. Dit beeld had ik zo sterk ingeprent dat ik die sticker op de meeste mannen ben gaan plakken. Bij andere mannen dan mijn vader vervormde dit naar een continue strijd met mannen om wie de beste was.
Hier heb ik anders mee om leren gaan vanaf het moment dat ik weer onvoorwaardelijk van mezelf kon houden. Toen ik had geleerd wat het gemis uit mijn jeugd met me had gedaan en de pijn en het verdriet weer toe kon laten bij mezelf, pas toen was ik in staat om vanuit liefde naar ander mannen te kijken.
Heling van de wonden op je ziel
De heling van deze symptomen kun je vergelijken met de heling van een wond op een lichaamsdeel. Er blijft een litteken achter op je ziel en toch kun je weer volledig vrij functioneren. Het litteken doet soms weer even zeer of is gevoelig. Als je dat signaal leert gebruiken als raadgever dan helpt je dat om bewuster te leven en niet zo makkelijk in oude of nieuwe valkuilen te vallen. Je hebt er als het ware een antenne bij die je persoonlijke gereedschapskist verrijkt.
Deze ervaringen van hoe ik dat heb gedaan en wat het me heeft gebracht, deel ik graag met mensen die bij mij in coaching komen of één van mijn programma’s volgen. Het is iedere keer weer een cadeau om te zien hoe dit andere mensen weer verder helpt met hun eigen proces.
In mijn programma’s neem ik je mee op mijn pad dat ik heb afgelegd langs deze en andere symptomen die je kunt relateren aan het opgroeien zonder vaderfiguur of met een afwezige vader. In andere verhalen deel ik ook mijn andere levenslessen. Volg me daarvoor op LinkedIn en andere social media.
Herken je jezelf in delen van mijn verhaal en wil je meer weten hoe je anders met dergelijke thema’s en patronen om kunt gaan? Neem dan gerust een kijkje op www.MooiHeel.nl
Je kunt ook direct een gratis Kracht Consult aanvragen.
Bellen of mailen mag ook: 06 301 650 62 | johanblom@MooiHeel.nl
Johan Blom