De leider van een groep herken je eerder aan zijn modderpoten dan aan zijn nette jasje. Hij/zij is iemand met een natuurlijke voortrekkersrol, zicht op heden en toekomst en inzicht in zichzelf en in de ander. Daar heb je geen ego voor nodig, wel de drie letters uit dat woord: eigenwaarde, geloof in het goede en ontwikkeling. Het zijn ‘zachte’ woorden met een stevige bodem. En die stevige bodem leggen we in onze retraite ‘Bewust Leiderschap’ die de opmaat tot echte verbinding met jezelf en daardoor met de mensen om je heen wordt.
Misschien ben je directeur, teamleider of leidinggevende en ken je de grote boeken over leiderschap en pas je je kennis daarover toe op de werkvloer. Misschien ben je tevreden over je rol en vind je dat je er alles uithaalt wat mogelijk is.
Maar is dat zo? Is de weg van zelfkennis en -reflectie een weg die ooit eindigt? Stopt persoonlijke ontwikkeling bij de kennis die je opdoet uit een boek of 20 jaar werkervaring?
Ik stel je voor je leiderschap in een nieuw daglicht te zetten. De naakte waarheid, de mens achter de leider. Ben jij de voortrekker met modderpoten of de man met het nette jasje?
Begrijp me niet verkeerd, het mag allebei. Als je maar weet wie je bent, wat je te geven en te ontvangen hebt. Menszijn is de bron van waaruit we leven en de bron waaruit we ons ontwikkelen.
Als je de verbinding met wie je werkelijk bent herstelt, kun je van daaruit de verbinding met andere mensen en je directe omgeving weer maken. Zo neem je je plek in in een groter geheel. Een plek die anderen als vanzelf zullen erkennen, omdat het herkenbaar is, authentiek en eigen. Zo ontvouwt bewust leiderschap zich als het ware vanzelf.
Kennis over bewust leiderschap haal je een beetje uit de boeken en een beetje (veel) uit jezelf. Bewust leiderschap begint met “Zelfleiderschap”. Volgens Paul Verhaege, klinisch psycholoog en hoogleraar aan de universiteit van Gent, is zelfleiderschap voor iedereen in deze tijd een belangrijke voorwaarde.
Dat begint met een goede, intieme verhouding met jezelf. Iemand die op een authentieke manier functioneert, is beter in staat tot contact met anderen. Het is niet voor niets dat het motto ‘Ken uzelf’ op de gevel van de oude Griekse tempel van Apollo in Delphi stond. Maar pas op, dat vraagt om echt diepe inzichten. Want wat we worden en wie we zijn hangt sterk af van onze maatschappelijke omgeving en onze sociale vorming/opvoeding. Het is daarom belangrijk om inzicht te krijgen in wat we overnemen van onze omgeving en wanneer dat iets wordt dat tegen onszelf ingaat.
Zelfleiderschap, ook wel persoonlijk leiderschap genoemd, is de essentie van waar we bij MooiHeel aan werken. In onze retraite met als thema ‘Bewust leiderschap’ gaat het dan ook over jezelf ontdekken:
-
-
- zonder de maskers uit je verleden
- los van schaamte en schuld
- vrij van belemmerende overtuigingen
- vrij van meningen en oordelen van anderen
-
Als je die persoonlijkheid weer naar boven hebt gehaald, kun je deze herkenbaar vorm geven in authentiek leiderschap; in een vorm en op een manier die bij jou als mens past, inclusief je malle fratsen, je min- en je pluspunten.
Bewust leiderschap is niet één van de zoveelste hypes rond leiderschap. Het gaat over een nieuwe wereldorde, een realiteit die zich in rap tempo aan het openbaren is. Er is en wordt al veel over geschreven de laatste tijd. Helemaal nu we regelmatig worden geconfronteerd met termen als ‘het nieuwe normaal’.
In veel van die artikelen herken ik ‘oude wijn in nieuwe zakken’. Op zich is daar niets mis mee omdat we in een nieuwe wereldorde verder bouwen op eerder opgedane ervaringen. Alles wat we hiervoor hebben gedaan is inclusief. Zowel de zaken waar we trots op zijn als de zaken waar we spijt van hebben of ons ondertussen misschien zelfs voor schamen.
Als ik het heb over bewust leiderschap dan laat ik bewust een aantal termen buiten beschouwing: communicatie, omgaan met veranderingen, horizontaal organiseren, de zeven elementen van, empowerment, bottom up versus top down, etcetera. Waar ik aandacht aan besteed is de meest constante en allesbepalende factor in leven en leiderschap; de mens. Met mens doel ik dan op ‘je ware zelf’. De essentie is dat we als soort – mens – onze ware plek in de ecologische cyclus weer vinden.
In de driedaagse retraite die MooiHeel regelmatig organiseert gaan we in op alle aspecten van bewust leiderschap. Met als basis ‘zelfleiderschap’. Jezelf kennen en van jezelf houden is een voorwaarde om door anderen gekend te zijn. Wie goed met zichzelf is, is beter in staat de ander te zien. En dat is waar leiderschap om gaat; dat je als leider wordt erkend door je authentieke eigenheid.
Met maximaal 10 deelnemers gaan we aan de slag om te ontdekken hoe jij jouw bewust leiderschap kunt ontwikkelen. Stuur me een berichtje als je hierover geïnformeerd wil worden.
Johan Blom | MooiHeel 2020
Interesse in onze driedaagse retraite Bewust Leiderschap, kijk op Retraite Bewust Leiderschap voor alle info en om je aan te melden.
Bellen of mailen mag ook: 06 301 650 62 | johanblom@MooiHeel.nl