Johans reis: van militair naar holistisch gids

Johan Blom holistisch gids en coach bewust leiderschap facilitator familieopstellingen

Wat is het toch bijzonder dat we leren leiding te geven aan anderen, maar geen idee hebben hoe we leiding kunnen geven aan onszelf. We passen communicatietechnieken en managementmethodes toe en hoe succesvoller we worden in ons werk, hoe rustelozer we ons voelen. Een vol leven, maar ver verwijderd van wie we echt zijn, van ons hart. Ik leefde ook zo, dus ik begrijp de mensen die ik begeleid maar al te goed. Dankzij mijn (Johan) persoonlijke reis kan ik nu anderen helpen.

Als jonge beroepsmilitair gaf ik in uitdagende omstandigheden leiding aan mensen uit alle lagen van de bevolking. Daar is de basis gelegd voor mijn passie voor mensen en coaching. Na mijn dienstplicht studeerde ik af in informatica en begon ik bij een bank aan het automatiseren en verbeteren van processen. Ik was er goed in en ik ontwikkelde me verder in het adviseren van managers en directie over organisatieveranderingen. Dat vond ik interessanter dan automatisering, want dat ging over mensen. Ik wilde meer organisaties hiermee helpen, dus in 2004 ben ik met een aantal partners een adviesbureau begonnen. Ons adviesbureau groeide en we werkten voor grote klanten die veel investeerden in teamontwikkeling. Mijn ambitie was om voor mijn 50e financieel onafhankelijk te worden en daar werkte ik hard aan.

Zweetaanvallen
Na een aantal jaren zat ik steeds minder goed in mijn vel. Ik kreeg last van heftige zweetaanvallen en ik was bang dat er iets goed mis was. Toen er geen medische oorzaak bleek te zijn, moest ik onder ogen zien dat het misschien te maken had met mijn werk en mijn manier van leven. Ik was niet gelukkig en maskeerde dit met hard werken en veel geld verdienen. Ik zat op een dood spoor. Dat ‘lege’ gevoel leidde ertoe dat mijn huwelijk eindigde.

Ook mijn werk gaf me geen voldoening meer. Mijn focus op geld beperkte mij in mijn vermogen om anderen te helpen. Ik had het gevoel dat de projecten waar we aan werkten niet genoeg blijvende impact hadden. Ik wist vanbinnen: dit past niet meer bij mij, maar om alles in één keer om te gooien was me te veel. Een tijdje lukte het om die stemmetjes weg te drukken en mijn rol wat aan te passen, maar ik was niet meer dezelfde persoon. Na vele lange wandelingen in het bos, een aantal therapeutische opleidingen en het serieus confronteren van mijn innerlijke demonen, besloot ik in 2014 te stoppen.

Keuzes uit het hart
Toen stond ik er ineens helemaal alleen voor. Het was pittig om weer opnieuw te beginnen, maar het gaf ook energie, want ik wist: deze beslissingen komen uit mijn hart. De zweetaanvallen verdwenen en ik voelde een kalme kracht in mij groeien. Datzelfde gevoel helpt mij nog steeds om vertrouwen te hebben op het moment dat niet alles gaat zoals ik gepland heb.

Dit gun ik mijn klanten ook: angst loslaten voor verlies van veiligheid en vertrouwen krijgen in je eigen kracht en kwaliteiten. Dit proces heb ik zelf een paar keer doorlopen, dus ik weet waar ik het over heb. Ik weet wat het is om ergens uit te stappen en vanaf nul te beginnen. Ik weet wat het is om onzeker te zijn over je inkomen. Dat is juist heel waardevol geweest, omdat ik met vallen en opstaan leerde dat de keuzes die ik maakte uit mijn hart kwamen. Het was ook een grote les in geduld. Ik was gewend meteen te gaan voor wat ik wilde, maar nu zei ik tegen mezelf: ‘nee, Johan, neem de tijd om te voelen of dit de goede beslissing is voor jou en vertrouw er maar op dat het juiste op je pad komt’. Niet dat ik op mijn handen zit niks te doen, maar ik leef in het nu. Ik doe elke dag wat ik kan en leer weer iets bij.

Schaduwkanten
Je hoeft niet eerst een burn-out te krijgen of ziek te worden om een verandering door te maken. Je kunt een crisis júist voorkomen door eerst de diepte in te gaan. Mijn ambitie is om mensen aan te trekken die dit inzicht ook hebben. Die zichzelf uitdagen: ‘ben ik bereid om naar mijn schaduwkanten te kijken?’ Want iedereen heeft ze. Dat kan op persoonlijk niveau, maar ook op team niveau. Hoe mooi zou het zijn als organisaties zo met hun mensen zouden omgaan? Geen methodes, rapporten of persoonlijkheidscans, dat is allemaal façade. Nee, ga gewoon de diepte in met elkaar! Cut the bullshit! Zo groei je als team met écht krachtige mensen.

Blijvende impact
Wat ik mooi vind aan mijn werk is dat ik nog dezelfde managers, ondernemers en directeuren help als tien jaar geleden, maar nu met meer blijvende impact. Ik heb al zoveel momenten meegemaakt met klanten waarbij ze echt tot de kern kwamen van hun probleem of blokkade, simpelweg door eerlijke vragen te stellen. Ze leerden naar hun lichaam luisteren en maakten moedige keuzes. Dat zijn levenslessen die richting geven aan je leven. Wie eenmaal kennis heeft gemaakt met zijn innerlijke kracht vergeet dat nooit meer.

Scroll naar boven